niedziela, 15 grudnia 2013

Czosnek – zdrowie nie śmierdzi!


Tak by się mogło wydawać. Każdy chyba wie, że czosnek jest bakteriobójczy, a mimo to ludzie wolą ufać drogim lekom na przeziębienie niż tanim ząbkom. Zdarza mi się niestety przebywać w aptece i widzę co ludzie kupują najczęściej… Jestem tym załamana, gdyż na przeziębienie najpopularniejszy jest zestaw znieczulająco-przeciwgorączkowy. Nie ma mowy o podwyższaniu odporności, chyba że okazjonalnie rutinoscorbin. Tłumi się jedynie oznaki tego, że organizm walczy z intruzami! Ale ja nie o tym chciałam, tylko o czosnku… Apropo tej apteki właśnie, do pewnego momentu nie zdawałam sobie w ogóle sprawy z tego, że można kupić czosnek w formie tabletki. A nie dość, że jest to możliwe to jeszcze nie powoduje brzydkiego zapachu i w konsekwencji jest strasznie często kupowany! Może ja jestem dziwna, ale po prostu tego nie rozumiem. Jeżeli czosnek w naturalnej formie jest doskonały na wszystko (opowiem jeszcze na co) i w dodatku jest tani i bardzo łatwo dostępny to jak można wpaść na pomysł zakupu o wiele droższych i o wiele mniej skutecznych tabletek z jego dodatkiem?!

Właściwości czosnku wynikają m.in. z obecności enzymu allinazy, który podczas rozcierania powoduje powstanie allicyny (substancji bakteriobójczej odpowiedzialnej za nieprzyjemny zapach).
Kapsułki czy tabletki zawierające czosnek nie zastąpią go, ponieważ allicyna traci swoje właściwości ok. godzinę po jej uwolnieniu. Nie są więc tak skuteczne, o ile w ogóle działają…

Przykładowo w preparacie czosnek forte znajdują się tzw. substancje czynne, czyli:
  • Wyciąg z czosnku w jednej kapsułce w ilości 2 mg (0,001 g)– co odpowiada 400 mg (0,4 g -jeden ząbek ma ok. 3 g) czosnku –co oznacza że całe opakowanie (90 k ) za cenę 15 zł to 36 g czosnku (jedna mała główka) – interes życia! A to i tak największa dawka z jaką się spotkałam.
  • witamina D (cholekalcyferol) 2,5 µg (50% zalecanej dawki).
A oto lista związków, które dodatkowo możemy sobie dostarczyć razem z tą cudowną bezzapachową kapsułką:
  • olej sojowy (nośnik) – najprawdopodobniej z soi GMO
  • żelatyna (składnik otoczki) – czyli produkt niewegetariański
  • glicerol (sub. glazurująca),
  • dwutlenek krzemu (sub. żelująca),
 Składniki kapsułki Olimp Garlicin (30 sztuk) to:
  • bezzapachowy ekstrakt czosnku (2% Allicyn - w czosnku to ok.1%) – 200mg
  • celuloza mikrokrystaliczna – substancja wypełniająca,
  • stearynian magnezu – substancja przeciwzbrylająca
  • żelatyna – składnik otoczki
  • barwnik E 171 - czerwona tetrajodofluoresceina, szkodliwa jak wszystkie syntetyczne barwniki 
Obszerny skład tabletek powlekanych (30 szt - 8 zł) - Alliofil firmy Herbapol:
  • Czosnek suszony 200 mg
  • sproszkowany liść pokrzywy 53,5 mg.
  • Substancje pomocnicze: celuloza mikrokrystaliczna typ 112, celuloza mikrokrystaliczna typ 200, myvatex, magnezu stearynian, powidon, talk, acetylocelulozy ftalan, trietylu cytrynian, polsorbat 80, lak indygotyny E132, talk żółcieni cholinowej E104 – jak można z własnej woli taki koktajl chemiczny połykać myśląc że to zdrowe?
 Alitol
  • Olejowy ekstrakt czosnku 270 mg
  • składniki kapsułki: żelatyna, substancja utrzymująca wilgoć (glicerol),
  • substancje słodzące (sorbitol, mannitol) – musieli posłodzić chemicznymi słodzikami, naprawdę?
  • skrobia modyfikowana kukurydziana, olej rzepakowy.

I tak to mniej więcej wygląda. Dla mnie wybór jest prosty - czosnek naturalny to 100% czosnku bez chemicznych dodatków (przynajmniej ten z Polski). A w dodatku jaki smak i aromat potraw… Może komuś na początku nie odpowiadać, ale przecież można jeść go wieczorem i rano ludzie nie będą go raczej od nas czuli. Dobrym pomysłem nie jest próba połknięcia ząbka czosnku bez wcześniejszego roztarcia – oprócz tego że nie jest to za łatwe to enzym uaktywniający prozdrowotne działanie czosnku w środowisku kwaśnym żołądku przestaje działać.

A jakie są fakty przemawiające za cudownością czosnku?
  • Świeży czosnek jest silnym środkiem przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym i przeciwgrzybiczym oraz ma działanie stymulujące układ odpornościowy.
  • Stosowali go już starożytni Egipcjanie jako środek na choroby oraz w celu zwiększenia wytrzymałości i odporności.
  • Od średniowiecza stosowano go w opatrunkach ran aby zapobiec infekcjom.
  • W 1858 roku Louis Pasteur zauważył, że bakterie spryskiwane sokiem z czosnku giną.
  • Medycyna naturalna przypisuje mu cały szereg działań terapeutycznych m.in.: skutecznie zwalcza bakterie oporne na działanie antybiotyków; zmniejsza ryzyko chorób serca, w tym zawału serca i incydentów mózgowo-naczyniowych; normalizuje ciśnienie krwi i poziom cholesterolu; chroni przed wieloma rodzajami nowotworów, w tym rakiem mózgu, płuc i prostaty; zmniejsza ryzyko zapalenia kości i stawów.
  • Czosnek oprócz allicyny zawiera również oligosacharydy, proteiny bogate w argininę, selen i flawonoidy.
  • W czerwcu 2011 roku naukowcy z Uniwersytetu Stanu Floryda, prowadzący badania nad żywnością, doszli do wniosku, że jedzenie czosnku może powodować zwiększenie liczby limfocytów T we krwi – ważnych komórek układu odpornościowego, odgrywających szczególną rolę w walce z patogenami.
  • Farmakolodzy z Uniwersytetu Kalifornijskiego potwierdzili, że allicyna – aktywny składnik czosnku, odpowiedzialny za nieprzyjemny zapach z ust po jego zjedzeniu – wykazuje właściwości przeciwzapalne.
  • Co więcej, badanie przeprowadzone w Australii na grupie 80 pacjentów, którego wyniki zostały opublikowane w styczniu 2013 roku w czasopiśmie medycznym European Journal of Clinical Nutrition, wskazało, że bogata w czosnek dieta może powodować obniżenie ciśnienia tętniczego krwi.
  • Naukowcy zaobserwowali również, że po spożyciu allicyny w wyniku jej rozpadu powstaje kwas sulfenowy, który wchodzi w reakcję z niebezpiecznymi wolnymi rodnikami, unicestwiając je. Dlatego czosnek jest doskonałym produktem spożywczym o właściwościach przeciwstarzeniowych. [informacje o właściwościach czosnku zaczerpnięte z Poczty Zdrowia]
Warto więc zainwestować parę złotych w zapas polskiego czosnku (najlepiej z targowiska - tani i lokalny) i rozpocząć kurację czosnkiem polepszającym stan naszego zdrowia. Najlepiej zjadać go w formie surowej bezpośrednio po roztarciu lub dodawać do potraw po zakończeniu ich przyrządzania, tak by nie tracił swoich właściwości. Według mnie najlepszy ze szpinakiem lub grzankami:) Więc smacznego i zdrowia życzę:)

10 komentarzy:

  1. Również jestem zwolennikiem czosnku w naturalnej postaci. Warto też dodać, że żeby faktycznie wywołał efekt leczniczy trzeba zjeść 3-5 g, czyli co najmniej dwa ząbki dziennie. A wtedy zapach jaki się roztacza wokół siebie... jest czosnkowy.

    Czosnek hamuje również produkcję prostaglandyn (mediatorów zapalenia działających miejscowo), przez co zmniejsza nasilenie bólów, np. miesiączkowych;

    Zapraszam też do poczytania na temat czosnku u mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Co do tabletek Alliofil:
    - jest to preparat przebadany, lek OTC
    - nic dziwnego, że zawiera tyle chemii, jest tabletką dojelitową, więc musi być czymś powleczona, by się nie rozpuściła w kwasach żołądkowych.
    Większość produktów aptecznych (w tym suplementów) podlegają standaryzacjom m.in. na zawartość allicyny (np. Doppel Herz nie ma takiej standaryzacji).

    Mogę poprosić o źródło informacji o traceniu właściwości allicyny godzinę po jej uwolnieniu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest to strona popierająca naturalność w leczeniu, którą w aptece spotkać można w nikłych ilościach. Nie chodzi mi o robienie antyreklamy, a o wspieranie natury:) A informacja jest z poczty zdrowia, co napisałam: http://www.pocztazdrowia.pl/zupa-czosnkowa-kontra-wirusy/

      Usuń
    2. Dzięki, zabrakło mi tego linku ;)

      Usuń
  3. Świetny i wyczerpujący artykuł! Jednak bardziej skłaniałabym się w stronę zwykłego, naturalnego ząbka czosnku, pomimo jego 'wad' moim zdaniem jest zdecydowanie bardziej efektywny od tabletek. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja także polecam czosnek oczywiście tylko ten naturalny nie żadne tabletki bo to nie ma sensu kupować tabletka jak mamy czosnek w każdym sklepie :) staram sie jadąc czosnek kilka raxy w tygodniu i zauważyłem ze od jakiegoś czasu omijają mnie choroby a nawet przeziebienia :) dlatego polecam

    OdpowiedzUsuń
  5. Sens jest taki zeby nie smierdziec. Osoby jedzace czosnek roztaczaja wokol siebie specyficzny aromat wychodzacy nie tylko z otworu gebowego, ale takze z kazdego pora na skorze. Poza tym allicyna w kapsulce jest w formie nieaktywowanej, takiej samej jak w nieuszkodzonym zabku czosnku. Aktywuje sie dopiero po rozpuszczeniu otoczki kapsulki, pobobnie jak po rozgryzieniu zabka.

    OdpowiedzUsuń
  6. To właśnie allicyna jest związkiem odpowiedzialnym za ten specyficzny zapach, więc jeżeli w kapsułce znajduje się naturalna i działająca jej postać to zapach powinien przechodzić także do skóry...W dodatku większość substytutów czosnku nie jest w formie kapsułki.

    OdpowiedzUsuń
  7. Też tego nie rozumiem... Czosnek jest tak tani i wszechobecny, po co więc kupować tabletki? Dodam, że mają one dużo słabszą "moc" niż świeży surowy czosnek. A co do zapachu... Wystarczy porzuć natkę pietruszki przez chwilę i po problemie 😉

    OdpowiedzUsuń
  8. Należy pamiętać zeby kupować polski czosnek a ten juz nie jest tak łatwo dostępny...

    OdpowiedzUsuń

Masz uwagi? sugestie? pytania? przemyślenia? - napisz:)