Niektórzy utożsamiają zawód dietetyczki z zawodem kucharki. Może coś w tym jest, bo praktyka w zdrowym gotowaniu ważna rzecz:) Ale oprócz zdrowych rzeczy łakociem też nie pogardze, bo żyję z łasuchem i lepiej coś mu upiec niż żeby w sklepie kupował...
Nie bardzo chciałam wrzucać na bloga przepisy, ale tak lubię babeczki, bo są ładne i proste, że powstrzymać się nie mogłam... Babeczki są kokosowe z gruszkową wkładką:)
Składniki na 12 babeczek:
- szklanka mąki pszennej
- szklanka mąki kukurydzianej (stąd takie żółciótkie)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szklanki kokosu
- pół szklanki brązowego cukru
- szklanka mleka kokosowego własnej produkcji
- 100g masła
- 2 jajka
- gruszka
Przepis:
- Wymieszać składniki suche: mąki, proszek, kokos, cukier
- rozpuścić masło
- pokroić gruszkę w kosteczki
- wymieszać składniki mokre: jajka, mleko i masło i dodać do suchych
- nakładać do foremek/papierków do połowy, dodać kawałeczki gruszki i dopełnić ciastem
- wstawić do rozgrzanego piekarnika (180-200 stopni) i piec ok. 30 min.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Masz uwagi? sugestie? pytania? przemyślenia? - napisz:)